Tsja….wie had dat gedacht. In april zouden we jullie ontvangen voor deze masterclass maar Corona bracht roet in het glas. Nu dan toch…op een nazomerse zondag in september. In grote getalen en twee zalen. 54 liefhebbers….voor het mooiste uit Noord Italië.
Italië kent een aantal grootheden in wijn. Een van die grootheden komt uit de streek Veneto, specifieker: Valpolicella. De Valpolicella, Ripasso en Amarone wijnen zijn wereldberoemd en worden overal gedronken. Vooral het komend seizoen, zodra de herfst en winter zijn intrede doet.
We proeven de wijnen van producent San Cassiano. Maar deze kleinschalige en unieke mensen maken geen talloze wijnen dus we beginnen met een andere wijn. Overigens ook een grote bekende uit Veneto: Prosecco! Prosecco is er in vele kwaliteiten. Van heel suf en zoet tot knettermooi droog en sprankelend. Je raad al wat we gaan proeven…de laatste. Een van de weinige Prosecco’s die zich DOCG mogen kwalificeren: de hoogste klasse dus. Subliem subtiel en een prachtige mousse en droge fijne lange afdronk. Als aperitief of bij een ceviche.
Daarnaast een bubbel uit Emilia Romanga, vlakbij Bologna. Een natuurwijn en compleet anders: aardser, intenser, meer mousse, een bubbel om bij te eten.
Dan gaan we toch echt proeven van San Cassiano. We starten met wit: Soave. Een bekend gebied en bekende naam op het wijnetiket. Soave wordt gemaakt van het druivenras Garganega. Heel veel rijp wit fruit: rijpe meloen en peer. Hele fijne ziltige afdronk en kleine zuurtjes. Dit vindt echt iedereen lekker.
Dan tijd voor rood. Het rood waarom het Italiaanse Veneto bekend staat.
Valpolicella: Een cuvée van 70% Corvina en Corvinone,15% Rondinella en 15% Molinara. Aroma’s van kersen en rood fruit. In de mond elegant en heerlijk sappig met kruidige aroma’s en een fijne frisse afdronk. Een wijn die uitnodigt op direct gedronken te worden. Lekker bij pasta met tomatensaus en gevogelte. De trossen voor de Valpolicella worden begin september met de hand geoogst. Vervolgens worden ze een week te drogen gehangen aan en op de druivenstokken in de wijngaard. Op deze manier drogen de druiven een beetje in en krijgen ze iets ‘krenterigs’.
Valpolicella Ripasso Superiore: Een cuvée van Corvina en Corvinone, aangevuld met Rondinella. Een krachtige neus met aroma’s van zwart fruit en kruiden als laurier. In de mond is de wijn rond, vol en zoet maar tegelijkertijd verassend fris. Lekker bij risotto met paddenstoelen, stoofvlees en wild. Ook goed in combinatie met oude kaas of harde blauwe kazen. Ook deze druiven worden een week te drogen gehangen aan en op de druivenstokken in de wijngaard. Als het sap volledig vergist is worden de schillen van de Amarone wijn toegevoegd. Hierdoor ontstaan een 2e ‘gisting’ en krijgt de wijn meer kracht, diepgang en iets alcohol. Doordat hiervoor de schillen van de Amarone worden gebruikt wordt de Ripassso ook wel de ‘baby-Amarone’ genoemd. Het sap wordt vervolgens 12 maanden op roestvrijstalen tanks en deels op ‘barriques’ (eikenhouten vaten van 225 liter) gerijpt voordat de botteling plaatsvindt.
Valpolicella Superiore Le Alèna: Deze Valpolicella wordt gemaakt van 70% Corvina en Corvinone, 30% Rondinella. In de neus aroma’s van rood fruit, vanille, chocolade en een mooie kruidigheid. In de mond is de wijn elegant met volop fruit een mooie tanninestructuur. Lekker bij stoofvlees en wild, oude kaas of harde blauwe kazen. Alleen de beste trossen worden op plateaus gelegd om te drogen. De zon onttrekt vocht uit de druiven en maakt ze iets ‘krenterig‘. Na 40 dagen worden de ingedroogde druiven spontaan vergist. Door het indrogen hebben de druiven een hoger suikergehalte gekregen, hierdoor is de alcoholpotentie toegenomen. Na de vergisting wordt de wijn 3 jaar in barriques (eikenhouten vaten van 225 liter) en tonneaux (eikenhouten vaten van 900 liter) gerijpt voordat de botteling plaatsvindt.
Amarone Della Valpolicella: Voor deze wijn wordt naast de Corvina en Rondinella ook Corvinone gebruikt. In de neus aroma’s van rood fruit, vanille, chocolade en koffie. In de mond heeft de wijn een fluwelen mondgevoel met heel veel definitie en een verassende frisheid. Lekker bij oude kaas of harde blauwe kazen. Na de handmatige oogst met een strenge kwaliteitsselectie worden de druiven 120 dagen gedroogd. De wijn rijpt vervolgens 24 maanden in ‘Tonneaux’, dit zijn eikenhouten vaten van 900 liter. Daarna rijpt de wijn nog eens 12 maanden op de fles voordat deze wordt uitgegeven.
Tsja…en willen we na 7 wijnen al naar huis? Het antwoord is natuurlijk NEE.
Dus sluiten we af met twee bijzondere wijnen uit Emilia Romagna: ook wel de buik van Italië. Een van de rijkste gebieden en bekend om zijn hammen als Parma en Mortadella. En wat dacht je van de Aceto Balsamico uit Modena? Ze eten er vet en rijk. En wat drinken we daarbij? Rode wijn uit Faenza….van de druif Centesimino…ooit van gehoord? Proeven dus!
We proeven een fruitige soepele zonder hout en een houtgelagerde. Beiden bijzonder, bijzonder goed en bijzonder goed geprijsd. Een middag om nog uren over door te praten…Tot de volgende masterclass!
No Replies to "Valpolicella ETC…."