Cigalus 2018 in Crisis 2020

Crisis.
Vandaag verzacht ik deze met een goed glas wijn.
En gelukkig is die er nog, in overvloed,
Genaamd: IGP Languedoc!

Crisis.
De wereld staat op zijn kop maar de natuur gaat gewoon door.
De cigades blijven zingen, de wijnstok groeien en bloeien.
Wij mensen doen wat we kunnen. Er wordt een beroep gedaan op onze creativiteit.
Onze natuur werkt heel simpel: we willen overleven!

Gezond leven doen we alleen als we goed voor elkaar en de natuur zorgen.
Gerard Bertrand weet dat als geen ander. Niet voor niks begon hij als een van de eersten een biodynamisch bedrijf in Zuid-Frankrijk.
De wijngaarden van Gerard Bertrand vallen onder de Pays d’Oc IGP, de grootste in heel Frankrijk en bevat de helft van de Languedoc-Roussillon regio.
Pay d’Oc IGP-wijnen zijn voor de meesten van ons niet onbekend. Het is Frankrijks grootste wijnexporteur. We kopen dus massaal Pay d’Oc wijn. En met 58 toegestane druivenrassen hebben we voldoende keuze!

Maar wat kies je in de grote wereld die Pay d’Oc heet?
Volg je intuïtie en proef.
Ik proef de Domaine de Cigalus ‘Cigalus Blanc 2018’ met de intentie zoals Gerard Bertrand deze wijn heeft gemaakt. Hij heeft zich laten leiden door de aarde, de maan en de sterren. Niet hij, maar zij bepalen wat er in de wijngaard gebeurt en zijn wijnen zijn de weerspiegeling van het terroir van Domaine de Cigalus in Corbières. Vernoemd naar het gezang van de cigades.
Wat hebben we in het glas?
Chardonnay, Viognier en Sauvignon Blanc. Drie bekende rassen.  Maar in deze assemblage wellicht wat onbekend.  70% houtgelagerd voor 7-8 maanden opgevoed in nieuw Frans eiken. Ik verwacht een enorm ‘dikke’ wijn, maar het tegendeel is waar: wat een fantastische compositie van deze drie rassen!
Vrouwelijke rondeur, precies voldoende fruit van abrikoos en perzik, prachtige frisheid van grapefruit, klein beetje toast van wat hout en een memorabele zilte afdronk vormen deze perfecte assemblage. Dit is alles wat je in een rijk glas wijn wenst: balans!
Kort en heet gewokte witte asperges met knoflook, olijfolie en zeekraal en een stukje gebakken zalm en je zingt minimaal zo haar als de cigades: Fietfiew wat een sexy en spannend glas wijn! 

Crisis.
Dit glas wijn zorgt voor mij voor ontspanning in deze Corona 2020 wereld.
Veel staat stil maar de natuur gaat door. Ik word nieuwsgierig naar Cigalus 2019.
Die proef ik wellicht in 2021 en wie weet hoe wij, en de natuur, en dan voor staan.
In elk geval heb ik vandaag genoten…en dat neemt niemand me meer af, Santé!

Domaine Gerard Betrand
Cigalus Blanc 2018

No Replies to "Cigalus 2018 in Crisis 2020"

    Leave a reply