Bubbles & Bites

In deze decembermaand kopen we vaker een fles mousserende wijn. Iets wat in landen als Frankrijk een wekelijkse aankoop is, is bij ons een luxe, die het merendeel van de Nederlandse bevolking zich alleen in deze feestmaand gunt.

Ik hou wel van bubbels én ben een Nederlander. Ik drink wel vaker dan alleen in december een mooi glas parels maar bedenk er altijd wel een bijzondere gebeurtenis óf gerecht bij.

Dit jaar vierde ik het Sinterklaasfeest op 5 december met sushi en Champagne! Wat wil je nog meer? Sushi en Champagne combineert prachtig. Wist u dat wel?

Mousserende wijnen worden onderschat op wijn/spijs gebied. We drinken ze én veel te weinig én de kennis rondom de combinatie met gerechten is bij veel mensen nog te beperkt. Een goede reden om daar verandering in te brengen!
Juist verfrissende, droge mousserende wijnen combineren prachtig met elegante voor- en visgerechten, pittige gerechten uit de Oosterse keuken en gerechten met een zoet-zuur balans. Rosé bubbels zijn heerlijk bij gerechten met garnalen, gamba’s, rivierkreeftjes, verse kreeft of verfrissende salades met rood fruit. Halfzoete mousserende wijnen zijn te combineren met diverse frisse desserts, waarin ijs, fruit of zuivel is verwerkt. En een compleet diner met mousserende wijnen is zeker niet ondenkbaar en het proberen waard!

U denkt wellicht: dure hobby! Maar het hoeft echt niet altijd Champagne te zijn. Er zijn talloze mooie alternatieven te vinden. Denk aan een Spaanse Cava, een Duitse Sekt, een Italiaanse Franciacorta of een Crémant uit de Loire, Elzas of Bourgogne! Deze kun je in kwaliteitsvorm prima tussen de 8 en 15 euro vinden.

Sushi bestel ik naar wens. Ik kies vaak voor de visvarianten en ook voor de sashimi. Deze sushikeuze combineert het mooist met een droge Champagne (of droog alternatief!).

Als ik meer tijd heb, kook ik liever zelf. Bereid ik een gerechtje bij mijn favoriete bubbel.
Heerlijk bij een rosé Crémant uit de Loire (of een andere droge mousserende rosé) is het volgende gerechtje:

Salade van avocado, Hollandse garnalen, olijf en bosui

Snij avocado’s, Hollandse garnalen, zwarte olijven en bosuitjes (hoeveelheden naar wens) in stukjes. Meng er wat citroensap overheen, zodat de avocado niet te snel verkleurd. Voeg naar smaak peper en zout toe. Hussel alles door elkaar en presenteer het op een mooi bordje. Eventueel op een groot slablad (het oog wil ook wat).
Heel simpel, maar met die roze bubbels zo lekker!
Stukje brood erbij en we hebben het compleet met wijn en al over een doordeweeks budgetmenu.

Bubbels & Bites, experimenteer er mee!

 

No Replies to "Bubbles & Bites"

    Leave a reply