Wijndrinken op Ibiza begint met een R..

Twee weken geleden was ik voor het eerst van mijn leven op Ibiza. Samen met een lieve vriendin die de liefde voor dit eiland al jaren geleden heeft ontdekt. Voor mij een niet vanzelfsprekende vakantiebestemming. Niet zozeer omdat Ibiza in Nederland (geheel onterecht overigens) als partyeiland staat aangeschreven, maar gewoon omdat het niet in mijn top tien van bestemmingen stond. Heeft wellicht te maken met dat Ibiza niet zo’n wijn producerend eiland is ……:) (wordt er overigens wel gemaakt!). Het is juist zo leuk af en toe iets te doen wat niet in een top tien lijstje staat. Nóg leuker als je wordt rondgeleid door zo’n vriendin die alle leuke plekjes kent. Je hoeft niks te plannen, niet na te denken, niet kiezen….gewoon genieten! Van prachtige strandjes, blauwe luchten, verse vis, barretjes, terrasjes, de oude stad, hippe winkeltjes tot aan de meest heerlijke wijnen natuurlijk! Hoezo party eiland? In het voorseizoen (wij waren begin juni) kom je aan in een volledig relaxte sfeer! Leuke mensen, heerlijk terrassen en zonnebedjes en muziek waar je blij van wordt. Geen gehaast, uitsluitend genieten. Lunchen aan het strand, dineren in de steegjes van de oude stad van 21.00 uur tot middernacht en in de ochtend cappuccino op het dakterras. Wat wil een mens nog meer?

Bij al dat relaxen hoort natuurlijk af en toe een glaasje wijn….Maar wat voor een wijn? Er wordt een beetje wijn op Ibiza zelf geproduceerd, maar niet bijzonder en noemenswaardig. Ik ben wel voorstander om op vakantie wijnen te drinken die uit de streek of in ieder geval uit de omgeving of het land komen. Dus ook nu. We hebben het breed gehouden: Spaanse wijnen. En Spanje is groot. Heel groot als je het over wijn hebt! Het land met de meeste hectare wijngaard ter wereld. ‘s Middags in de zon (zo rond de 28 graden), visje op het bord, strand in vizier, denk je toch vooral aan witte wijn. Op de (overigens perfecte en uitgebreide) wijnkaarten vonden we veel wijnen uit Rueda en Rias Baixas. Topklasse wijnen! Uit Rueda kennen we vooral de wijnen gemaakt van de heerlijk geurende en fris tropische Verdejo druif. In Rias Baixas staat de Albarino aangeplant. Een wijn met mooie zuren, ziltige tonen en een ultra frisse en droge afdronk. Heerlijk bij alles wat uit de zee komt of een rijke salade.  ‘s Avonds in de late uurtjes aan het diner dronken we graag een wijn uit Rioja of Ribera del Duero. Rode wijnen gemaakt van de Tempranillo druif. Bekend om hun klasse, kracht, houtlagering. Heerlijk vol, zwoel en rijk aan specerijen. We hebben enorm genoten van al deze pracht uit Spanje! Allemaal ‘Reuzen’ van wijnen uit een van de vier gebieden met een R: Rueda, Rias Baixas, Rioja en Ribera Del Duero. Onthoud deze namen en proef ze deze zomer! Overigens ook te proeven in mijn net geopende Wijnbar Zuster Margaux 🙂 (www.zustermargaux.nl)!

1 Reply to "Wijndrinken op Ibiza begint met een R.."

  • comment-avatar
    Hans Gerritse 3 juli 2016 (06:06)

    Erg leuk om te lezen. ‘K ben ervan overtuigd als men een diner op nivo wenst dat jullie een uitstekende combinatie zijn om dat te organiseren. Know how en passie met daarnaast een prima communicatie maken een culinaire avond onvergetelijk.

Leave a reply