Biologische wijn is wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven waarbij de wijnproducten ook aan bepaalde regels in de kelder zijn gebonden.
Biodynamische wijnbouw gaat een stapje verder. De leer van Rudolph Steiner kijkt naar de kosmos. In de landbouw wordt deze filosofie al veel langer toegepast. Bij bepaalde maanstanden wordt er bijvoorbeeld wel of niet gesnoeid of geoogst. Dit heeft te maken met de sapstromen in een plant. Binnen de biodynamische wijnbouw wordt er gebruik gemaakt van preparaten om de vitaliteit in een wijngaard te bevorderen. Daarnaast geloven biodynamische wijnboeren dat je de ene dag beter proeft dan de andere dag. Of je vandaag goed en lekker proeft kun je nakijken in de app: “When wine taste the best.”
Deze uitleg kregen we van Erik van Duijn. Specialist in biologische en biodynamische wijnen. Hij is niet bewust vooral deze wijnen gaan importeren, maar door zijn zoektocht naar vergeten druivenrassen, kleine wijnmakers en authentieke smaken kwam hij vanzelf bij wijnboeren terecht die zo werken. Biologische wijn zegt niks over kwaliteit overigens. Wijnmakers zijn net als koks: een mooi stukje biologische tarbot kun je heel goed of heel slecht bereiden.
Aldus Erik: “Wij zoeken naar wijnmakers die goede koks zijn.”
Biologische en biodynamische wijnen zijn in. Daarnaast is de zogenaamde ‘Vin Nature’ wijn ook een trend. Amsterdam is al besmet met dit ‘wijnvirus’ en dat sijpelt nu langzaam door. Vin Nature is wijn wat wordt gemaakt zonder ingrepen: er wordt niet geklaard, gefilterd en er wordt geen tot weinig sulfiet toegevoegd. Of je daardoor minder hoofdpijn krijgt van wijn? Nee…..hoofdpijn krijg je niet van sulfiet maar van de histamine die van nature in de druif zit.
We proeven een prachtige selectie witte en rode biologische en biodynamische wijnen van lage tot hoge prijsklasse, de een frisser en fruitiger en de ander vol en zwoel. Pecorino, Passerina, Chardonnay, Marsanne, Rousanne, Viognier en Riesling komen in de witte serie voorbij. Rood proeven we Sangiovese, Montepulciano, Spätburgunder en een Syrah/Mourvedre/Cinsault assemblage. We sluiten af met een zoete biologische wijn uit de Loire. Met 75 gram restsuiker per liter maar toch ook mooie zuren prachtig bij een kaasplankje of een dessert met fruit en ijs.
Wanneer de wijnen net geopend worden komen ze even in een zuurstofshock. Erik legt uit dat een wijn een dag later vaak heel anders smaakt. Vaak lekkerder en spannender. Ook vertelt hij dat wijnen die goed gemaakt zijn vaak heel lang open bewaard kunnen worden. Veel langer dan de 3 dagen die de meeste mensen aanhouden: 3 weken is echt niet gek.
Wil je dus langer genieten van écht goed gemaakte wijn kies dan voor bio of biodynamie!
No Replies to "Wijn is geen natuurlijk product – druiven worden nooit vanzelf wijn Masterclass en proeverij de zin en onzin van bio en biodynamie"