Sauvignon Blanc voor iedere dag!

Zo ook deze extreem regenachtige en herfstige dag in de Mariënhof. Maar liefst 40 enthousiaste proevers kwamen op dit witte druivenras af. De 11 variaties van dit alom geprezen en extreem populaire druivenras laten ons zien dat er voor elke gelegenheid een andere Sauvignon Blanc kan zijn. Sauvignon Blanc groeit over het algemeen in koelere klimaten, heeft veel aroma en altijd zuren. De druif staat bijna in elk wijnland wel aangeplant.
We starten een beetje vreemd. We proeven een wijn gemaakt van 40% Sauvignon Blanc en 60% Sauvignon Gris. Ooit van gehoord? Deze laatste druif heeft een roze schilletje en daarom is de wijn heel licht roze gekleurd. Heerlijke fris en kruidig als aperitief of kleine hapjes.
Daarna focussen we ons echt op de 100% Sauvignon Blanc wijnen en proeven er steeds twee aan twee. We starten met Chili naast Frankrijk. We merken dat de Chileen meer aroma heeft maar een kortere afdronk en de Fransman minder aroma maar juist meer smaak. Beide erg lekker om zo te drinken.
Dan Spaans en Italiaans. Misschien wat minder bekende gebieden voor Sauvignon Blanc (Valencia en Friuli) en daardoor ook met zeer bijzondere smaken. De Spaanse Sauvignon is veel rijper en kent minder zuren dan de meeste Sauvignons (door de warme contreien waar de wijn vandaan komt). De Italiaanse is erg mineraal en heeft het typische Italiaanse amandelbittertje. Heerlijk bij een stukje witvis.

Dan gaan we over op vier wereldberoemde Sauvignons.
We proeven twee Franse uit de Loire. De Loire is het meest besproken gebied voor dit ras. Ook wel bekend als ‘geitenkaasland’. En de uitspraak: “I it grows together it goes together”, bestaat niet voor niks: de geitenkaasjes uit de Loire smaken heerlijk bij de wijnen uit de streek. De echte Sancerre is zeer complex, kalkrijk en strak. De andere Loire mag geen Sancerre heten want de druiven komen meer uit het achterland. Veel wijn voor weinig in je glas. Een favoriet!
De andere twee komen uit het inmiddels populairste land voor deze druif: Nieuw-Zeeland! De Wild Rock uit Marlborough (het noordelijkste puntje van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland) knalt uit ons glas en we proeven veel passiefruit en mooie zuren. De Craggy Range uit Martinborough (het zuidelijkste puntje van het Noordereiland) heeft meer een Franse stijl: pittig en spicy maar enorme lengte. Heerlijk!

We sluiten de masterclass en proeverij af met twee ‘oudere’ Sauvignons uit Zuid-Afrika. Hiermee tonen we aan dat wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc prima kunnen ouderen. Flink wat aroma en wat ontwikkeling zorgen voor veel discussie over deze wijnen. De Lomond is gerijpt, zacht, romig en je proeft veel gedroogd fruit. De Heritage Heroes heeft een aantal maanden gerijpt op kleine houten vaten en is daardoor heel a typisch (bijna nooit rijpt Sauvignon op hout), maar smaakt heerlijk rond en vol.

De kletterende regen zijn we in deze zondagmiddaguren maar mooi vergeten. Het was weer een heerlijke middag! Tot volgende keer?

No Replies to "Sauvignon Blanc voor iedere dag!"

    Leave a reply