Zo ook deze extreem regenachtige en herfstige dag in de
Mariënhof. Maar liefst 40 enthousiaste proevers kwamen op dit witte druivenras
af. De 11 variaties van dit alom geprezen en extreem populaire druivenras laten
ons zien dat er voor elke gelegenheid een andere Sauvignon Blanc kan zijn. Sauvignon
Blanc groeit over het algemeen in koelere klimaten, heeft veel aroma en altijd
zuren. De druif staat bijna in elk wijnland wel aangeplant.
We starten een beetje vreemd. We proeven een wijn gemaakt van 40% Sauvignon
Blanc en 60% Sauvignon Gris. Ooit van gehoord? Deze laatste druif heeft een
roze schilletje en daarom is de wijn heel licht roze gekleurd. Heerlijke fris
en kruidig als aperitief of kleine hapjes.
Daarna focussen we ons echt op de 100% Sauvignon Blanc wijnen en proeven er
steeds twee aan twee.
We starten met Chili naast Frankrijk. We merken dat de
Chileen meer aroma heeft maar een kortere afdronk en de Fransman minder aroma
maar juist meer smaak. Beide erg lekker om zo te drinken.
Dan Spaans en Italiaans. Misschien wat minder bekende gebieden voor Sauvignon
Blanc (Valencia en Friuli) en daardoor ook met zeer bijzondere smaken. De Spaanse
Sauvignon is veel rijper en kent minder zuren dan de meeste Sauvignons (door de
warme contreien waar de wijn vandaan komt). De Italiaanse is erg mineraal en
heeft het typische Italiaanse amandelbittertje. Heerlijk bij een stukje witvis.
Dan gaan we over op vier wereldberoemde Sauvignons.
We proeven twee Franse uit de Loire. De Loire is het meest besproken gebied
voor dit ras. Ook wel bekend als ‘geitenkaasland’. En de uitspraak: “I it grows
together it goes together”, bestaat niet voor niks: de geitenkaasjes uit de
Loire smaken heerlijk bij de wijnen uit de streek. De echte Sancerre is zeer
complex, kalkrijk en strak. De andere Loire mag geen Sancerre heten want de
druiven komen meer uit het achterland. Veel wijn voor weinig in je glas. Een
favoriet!
De andere twee komen uit het inmiddels populairste land voor deze druif: Nieuw-Zeeland!
De Wild Rock uit Marlborough (het noordelijkste puntje van het Zuidereiland van
Nieuw-Zeeland) knalt uit ons glas en we proeven veel passiefruit en mooie
zuren. De Craggy Range uit Martinborough (het zuidelijkste puntje van het Noordereiland)
heeft meer een Franse stijl: pittig en spicy maar enorme lengte. Heerlijk!
We sluiten de masterclass en proeverij af met twee ‘oudere’ Sauvignons uit Zuid-Afrika.
Hiermee tonen we aan dat wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc prima kunnen
ouderen. Flink wat aroma en wat ontwikkeling zorgen voor veel discussie over
deze wijnen. De Lomond is gerijpt, zacht, romig en je proeft veel gedroogd
fruit. De Heritage Heroes heeft een aantal maanden gerijpt op kleine houten
vaten en is daardoor heel a typisch (bijna nooit rijpt Sauvignon op hout), maar
smaakt heerlijk rond en vol.
De kletterende regen zijn we in deze zondagmiddaguren maar mooi vergeten. Het
was weer een heerlijke middag! Tot volgende keer?
No Replies to "Sauvignon Blanc voor iedere dag!"