On lees baar

Dat consumenten in wijnwinkels letterlijk verdwalen tussen de flessen vind ik niet vreemd. In een beetje Wijnkoperij staan er minimaal 800 soorten wijn. Als je geluk hebt:  ingedeeld op land en/of streek. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Hopelijk liggen de flessen dan ook nog zo functioneel opgestapeld dat ze eenvoudig te pakken zijn (zonder risico op rollende, spuitende of uiteenspattende flessen ). Eenmaal veilig in de hand kun je eerst eens zien of je te maken hebt met een rode of ...

Koekje erbij?

Overal waar je een kopje koffie of thee bestelt, krijg je er iets bij. Vaak een koekje. Verpakt in zo’n goedkoop folietje. Afkomstig van de groothandel en vaak vies. Soms een vers koekje. Nadeel daarvan is dat ze regelmatig gortdroog zijn. Ik ben wel eens op mijn mountainbike in het bos onderuit gegaan. Viel met mijn gezicht midden in het zand. Zo proeft dat, zo’n koekje . Gortdroog….En dan presteren ze het ook nog deze koekjes ‘zandkoekjes’ te noemen. Slechte marketing als je het mij ...

Klein, fijn en ziltig

Zout. Je kan niet met en niet zonder deze smaakversterker in de keuken. We gebruiken het veel door aardappels, vlees, groenten en al het andere wat we bakken of koken. Te vaak, volgens de meeste gezondheidsgoeroe ’s. Dagelijks heeft het menselijk lichaam ongeveer 1 à 2 gram zout nodig. In Nederland wordt gemiddeld 10 tot 12 gram zout per dag genuttigd. Vooral kant-en-klaarmaaltijden bevatten veel zout. Te veel zout eten veroorzaakt in sommige gevallen hoge bloeddruk, hetgeen weer hart- en ...

Côte Rôtie

Oftewel: verbrande helling. Wanneer u voorbij Lyon rijdt, ziet u op een half uurtje zuidelijker al de eerste wijngaarden van de Zuid-Franse Rhônestreek liggen. En wel de wijngaarden van het noordelijk gelegen Côte Rôtie! Côte Rôtie is een beroemde rode Franse wijn en wijnstreek in het Rhônegebied. Ze wordt over het algemeen beschouwd als de beste rode wijn uit de gehele Rhône. De wijn mag gemaakt worden uit syrah (minstens 80%) aangevuld met maximaal 20% van de witte druif viogni...

Bon(bon) appétit

Bon(bon) appétit Bonbon! Gek woord eigenlijk. Het woord ‘bonbon’ bestaat uit twee keer het woord ‘bon’, wat letterlijk ‘goed’ betekent. Ik denk dat de Fransen er ook ‘lekker’ mee bedoelen. Het woord twee keer achter elkaar zetten, kan betekenen dat het ‘heel erg goed’ is of misschien wel ‘extra lekker’. Of zou het betrekking hebben op de twee delen waaruit een bonbon bestaat: het (chocolade)laagje en de vulling? Beide om te smullen! Bonbons; wie eet ze niet! Laatst ...

Assembleren kun je leren

Als vinoloog mag je het woord ‘blend’ niet in de mond nemen. Is zogenaamd niet chique genoeg. Assemblage, dat mag dan weer wel. Een assemblage wijn is een wijn gemaakt van meerdere druivenrassen. Wanneer de wijn voor 100% uit één druivenras bestaat heet het een cépage wijn. Het doel van assembleren is dat de druivenrassen elkaar op een zodanige manier aanvullen dat de som meer is dan het geheel van de samenstellende delen.  Oftewel: de wijn wordt er lekkerder van. En dat horen we ...

‘Goede olijfolie’, oftewel: 1 boom = 1 fles

Het verschil tussen man en vrouw met een boodschappenlijstje in de supermarkt: De man werkt het lijstje af en koopt exact wat erop staat, zonder op de prijs te letten. De vrouw probeert het lijstje aan te houden, maar wanneer er  alternatieven in de aanbieding zijn of er is een product nogal aan de prijs, dan wijkt ze af. Wat is beter? Geen idee. Vrouwen komen vanwege de aanbiedingen soms juist  met meer boodschappen thuis, waardoor aan het einde van de bon hetzelfde bedrag is uitgegeven. ...

Bubbles & Bites

In deze decembermaand kopen we vaker een fles mousserende wijn. Iets wat in landen als Frankrijk een wekelijkse aankoop is, is bij ons een luxe, die het merendeel van de Nederlandse bevolking zich alleen in deze feestmaand gunt. Ik hou wel van bubbels én ben een Nederlander. Ik drink wel vaker dan alleen in december een mooi glas parels maar bedenk er altijd wel een bijzondere gebeurtenis óf gerecht bij. Dit jaar vierde ik het Sinterklaasfeest op 5 december met sushi en Champagne! Wat ...