Waar rook is, is grauburgunder!

Ik heb nooit gerookt, maar hou wel van roken: vis roken wel te verstaan. Dit kun je zelf doen (in een speciaal rookoventje welke vanaf schoendoosformaat te verkrijgen is), maar ik ben ook wel erg blij dat de meeste vis gerookt verkrijgbaar is bij de plaatselijke visboer. Roken is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen. Roken is een eeuwenoud proces om voedsel te conserveren. Vis en vlees werden vroeger niet zozeer voor de smaak gerookt, maar om het voedsel langer ...

Sushihype

Sushirestaurants, ze ploppen nog steeds in grote getalen op. Sommige verdwijnen ook weer snel, maar het verbaasd me hoe veel er zijn en hoe lang de ‘sushihype’ al duurt. Uiteraard heeft het te maken met de laagdrempeligheid van deze ‘al-you-can-eat’ restaurants en de prijsstelling die daarmee gepaard gaat. Toch vind ik het lastig me aan te passen aan een bepaalde shift en aantal rondes dat ik mag eten. Daarnaast vind ik menig sushirestaurant ongezellig en veel te groot. Sushi vind ...

Snoeptomaatjes

De term ‘snoeptomaatjes’. Bedacht om het overgewicht bij kinderen tegen te gaan. Verkrijgbaar in rood, geel, oranje (en wellicht nog wel meer). Een klein zoet tomaatje in een kindvriendelijke vrolijke verpakking. Ook wel ‘snacktomaatje’ genoemd. Deze laatste term is meer gericht op het pubervolk wat soms ook wel eens wat kilootjes mag minderen. Verkrijgbaar in bijna alle supermarkten. Zelf kweken kan ook. Vinden kinderen ook leuk en is ook nog eens leerzaam. Drie keer raak: leuk, ...

Quattro Stagioni

Elke dag roept er een ‘gezond stemmetje’ in mijn hoofd: “eet in elk geval 2 ons groente en 2 stuks fruit.” Lukt 99 van de 100 dagen wel denk ik! Ik ben een voorstander van het eten van groenten en fruit uit het seizoen. Groenten uit het seizoen zijn groenten die van oorsprong in een bepaald seizoen gegeten werden omdat ze op dat moment geoogst konden worden. Tegenwoordig is het dankzij moderne landbouwtechnieken en goedkoop transport mogelijk het hele jaar door allerlei groenten en ...

On lees baar

Dat consumenten in wijnwinkels letterlijk verdwalen tussen de flessen vind ik niet vreemd. In een beetje Wijnkoperij staan er minimaal 800 soorten wijn. Als je geluk hebt:  ingedeeld op land en/of streek. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Hopelijk liggen de flessen dan ook nog zo functioneel opgestapeld dat ze eenvoudig te pakken zijn (zonder risico op rollende, spuitende of uiteenspattende flessen ). Eenmaal veilig in de hand kun je eerst eens zien of je te maken hebt met een rode of ...

Koekje erbij?

Overal waar je een kopje koffie of thee bestelt, krijg je er iets bij. Vaak een koekje. Verpakt in zo’n goedkoop folietje. Afkomstig van de groothandel en vaak vies. Soms een vers koekje. Nadeel daarvan is dat ze regelmatig gortdroog zijn. Ik ben wel eens op mijn mountainbike in het bos onderuit gegaan. Viel met mijn gezicht midden in het zand. Zo proeft dat, zo’n koekje . Gortdroog….En dan presteren ze het ook nog deze koekjes ‘zandkoekjes’ te noemen. Slechte marketing als je het mij ...

Klein, fijn en ziltig

Zout. Je kan niet met en niet zonder deze smaakversterker in de keuken. We gebruiken het veel door aardappels, vlees, groenten en al het andere wat we bakken of koken. Te vaak, volgens de meeste gezondheidsgoeroe ’s. Dagelijks heeft het menselijk lichaam ongeveer 1 à 2 gram zout nodig. In Nederland wordt gemiddeld 10 tot 12 gram zout per dag genuttigd. Vooral kant-en-klaarmaaltijden bevatten veel zout. Te veel zout eten veroorzaakt in sommige gevallen hoge bloeddruk, hetgeen weer hart- en ...

Côte Rôtie

Oftewel: verbrande helling. Wanneer u voorbij Lyon rijdt, ziet u op een half uurtje zuidelijker al de eerste wijngaarden van de Zuid-Franse Rhônestreek liggen. En wel de wijngaarden van het noordelijk gelegen Côte Rôtie! Côte Rôtie is een beroemde rode Franse wijn en wijnstreek in het Rhônegebied. Ze wordt over het algemeen beschouwd als de beste rode wijn uit de gehele Rhône. De wijn mag gemaakt worden uit syrah (minstens 80%) aangevuld met maximaal 20% van de witte druif viogni...

Bon(bon) appétit

Bon(bon) appétit Bonbon! Gek woord eigenlijk. Het woord ‘bonbon’ bestaat uit twee keer het woord ‘bon’, wat letterlijk ‘goed’ betekent. Ik denk dat de Fransen er ook ‘lekker’ mee bedoelen. Het woord twee keer achter elkaar zetten, kan betekenen dat het ‘heel erg goed’ is of misschien wel ‘extra lekker’. Of zou het betrekking hebben op de twee delen waaruit een bonbon bestaat: het (chocolade)laagje en de vulling? Beide om te smullen! Bonbons; wie eet ze niet! Laatst ...

Assembleren kun je leren

Als vinoloog mag je het woord ‘blend’ niet in de mond nemen. Is zogenaamd niet chique genoeg. Assemblage, dat mag dan weer wel. Een assemblage wijn is een wijn gemaakt van meerdere druivenrassen. Wanneer de wijn voor 100% uit één druivenras bestaat heet het een cépage wijn. Het doel van assembleren is dat de druivenrassen elkaar op een zodanige manier aanvullen dat de som meer is dan het geheel van de samenstellende delen.  Oftewel: de wijn wordt er lekkerder van. En dat horen we ...