Zondagmiddag 3 februari – masterclass Dona Maria, Alentejo, Portugal
Alentejo
Vanessa Schnitzer uit Estremoz kwam speciaal voor 17 Portugal liefhebbers naar
Amersfoort.
Estremos ligt 130 kilometer ten oosten van Lissabon in het wijnbouwgebied
Alentejo.
Alentejo is verdeeld in 8 subregio’s en is het grootste wijngebied van
Portugal. Het produceert 70% van alle Portugese wijn. Terwijl de meeste mensen
bij Portugal aan de zoete versterkte Port denken is het merendeel van de
Portugese wijn dus droog. En dat gaan we proeven vanmiddag!
Dona Maria
We proeven een selectie van 8 wijnen van het wijndomein Dona Maria. Het is
eigenlijk meer dan een wijndomein. Als we de foto’s bekijken zien we een
prachtig Paleis in Baroc stijl met een enorme kapel. Het paleis werd
toendertijd gebouwd voor de maîtresse van de koning ‘Dona Maria’. De naam komt
dus van een mysterieuze meesteres. Julio Bastos is de huidige eigenaar van het
prachtige wijnbedrijf en heeft inmiddels 80 hectare wijngaard, waarvan 12 ha
beplant is met witte en de rest met blauwe druiven. De wijngaarden zijn beplant
met zeer oude wijnstokken die op 500 meter hoogte staan. Hierdoor is gebruik
van pesticiden en irrigatie onnodig. Er wordt dus heel puur en traditioneel
gewerkt bij Dona Maria. Zelfs de druiven worden nog met de voeten getreden.
De wijnen
Al dit harde werken proeven we terug in de topselectie wijnen:
De witte Branco is een assemblage van inheemse druiven Arinto, Antao Vaz en
Viosinho. Heel tropisch en fris en neigt zelfs een beetje naar Riesling. De
ideale aperitief en viswijn!
De twee andere witte wijnen zijn gemaakt van het druivenras Viognier. De eerste
zonder en de laatste met houtlagering. De romige, boterige, vette en kruidige
houtgelagerde versie veroverd de harten van alle deelnemers aan de masterclass.
Wat een rijkdom!
De Rosé van Dona Maria wordt gemaakt zoals een witte wijn. De blauwe druiven
worden direct geperst waardoor er maar een heel lichtroze kleurtje ontstaat. De
geur is enorm bloemig (rozen en jasmijn) vanwege de 50% Touriga Nacional
druiven. De overige 50% is Aragonez (de Portugese naam voor Tempranillo).
Prachtig droog, fris, kruidig en elegant. Bij zalm en Aziatisch eten!
De ‘huiswijn’ van Dona Maria is de rode Tinto Alentejo, een assemblage van 4
druiven, geen houtopvoeding en heerlijk bij een doordeweekse pasta,
ratatouille, lasagne.
De Amantis Reserva is een wijn voor geliefden (de naam Amantis verwijst
hiernaar) Vanessa vindt het de ideale Valentijnswijn, want in Nederland is het
op 14 februari nog zo koud dat een verwarmde rode wijn fantastisch smaakt. En
inderdaad dat doet hij! Het is Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot en
Touriga Nacional met 1 jaar houtlagering
op Frans en Amerikaans eiken. Heerlijk vol, zwoel en krachtig.
Dan volgen twee laatste cépages: een 100% Touriga Nacional die ondanks zijn
kracht en alcohol (14,5%) toch de frisheid van viooltjes en mintchocolade
behoudt. Heeft zeker nog potentie om een paar jaar weg te leggen.
De Dona Maria Petit Verdot is het paradepaardje van het bedrijf. Petit Verdot
is een lastige druif (klein maar met een dikke schil). Als het je dan lukt er
een mooie wijn van te maken dan is hij ook subliem! Een pracht van een
afsluiter.
Naar Portugal?
Een groot deel van de gasten besluit dit jaar nog naar Portugal te gaan en
Vanessa nodigt uit om het paleis van de Maîtresse te komen bezoeken.
Ik zou gaan!
No Replies to "Maîtresse ‘Dona Maria’"