Hoe word je en Syrah kenner?

Door onder begeleiding van Wijntherapeut Erik van Duijn 9 prachtige Syrah wijnen uit diverse landen en streken te proeven!
Want wanneer drinken je nou 9 Syrah wijnen op een rij? De masterclass op vrijdag 1 maart maakte dit mogelijk.

De naam Syrah in Europa en Shiraz erbuiten heeft sinds de jaren 80 een enorme toevlucht genomen. We drinken het graag. Maar Syrah kent vele gezichten en kennen we in cépage vorm (100% Syrah druiven in de wijn) maar staat zeker ook bekend als assemblage wijn(gemengd met andere druiven in een fles). Denk bij de assemblages aan Franse wijngebieden als de Rhône en Languedoc Roussillon bijvoorbeeld. Cépages vinden we ook in Frankrijk maar zeker ook in Australië, Zuid-Afrika en Chili bijvoorbeeld.

We starten in Frankrijk met een eenvoudige Vin de France. Het pure fruit van de Syrah druif van wijngaarden over het hele land zorgt voor een sappige, lichtvoetige ‘easy drinking’ wijn. Na deze indrinker gaan we aan het serieuzere werk. Twee assemblages uit de Cevennen en de Rhône (van met name Syrah en Grenache). We proeven meer structuur, peperigheid maar nog steeds het pure schonende fruit omdat beide wijnen niet op hout maar op RVS rijpen. Klassieke kwaliteit in het glas.

Dan maken we een enorme vlucht naar een Australische Syrah uit Adelaide. Vanwege de koele ligging van de wijngaarden is deze Shiraz niet te zwoel en rijp maar heeft ook nog mooie zuurtjes. Een lamsbout met kruiden zal niet misstaan. Zeker drie jaar houtlagering en daardoor heerlijk zacht.
Bij de Zuid-Afrikaanse Lammerhoek uit Schwartland willen liever BBQen: veel zwart fruit, leer en rokerigheid.
The Prospector Syrah van Jordan is een van Eriks (en veel aanwezigen) favorieten. Een wijn uit Zuid-Afrika maar wel Europees gemaakt. Een verwarmend glas vol frambozen, munt, specerijen, hout en leer. Heel erg lekker.

Terug naar klassiek Frankrijk kan een Crozes Hermitage niet ontbreken. De wijn ruikt wat boers en naar peper en kruidnagel. Een echte ‘garrique’ wijnen: vernoemd naar de struikgewassen van tijm en rozemarijn in dit gebied.
De Saint Joseph uit 2012 is nog een stapje hoger. De wijn komt van slechts 3 hectare Syrah aanplant en van zeer oude wijnstokken. Prachtige wijn met slechts 12,5% alcohol (terwijl de rest niet onder de 14 dook). Zeer krachtig maar elegant. Een wijn om nog dagenlang van te kunnen genieten.

Tsja, en dan het klapstuk van de avond: The Freedom Shiraz van de oudste Syrah wijngaarden ter wereld: uit 1843! Je kunt je voorstellen dat deze wijngaard een hele lage opbrengst heeft. Maar daardoor is de smaak subliem en oneindig lang. Woorden schieten te kort. Een bomvol chocolade, rijpheid en peperigheid…maar daarnaast nog veel meer. Slechts 8 flessen in Nederland verkrijgbaar (en na deze masterclass geen een meer vrees ik 😉).

Een paar reacties na afloop van de masterclass:
“Voordat ik deelnam aan de masterclass dacht ik dat Syrah altijd zwaar en log was. Nu heb ik ontdekt hoe fris en puur Syrah kan zijn. Elke slok is een verassing”.
“Een prachtig contrast tussen Syrah uit de oude en nieuwe wereld”.
“Wanneer doen jullie de volgende masterclass rondom een druivenras? Wij melden ons direct aan!”.

No Replies to "Hoe word je en Syrah kenner?"

    Leave a reply