De Sint is vertrokken en de kerstinkopen zijn gestart. We kijken allemaal uit naar de laatste weken van het jaar. Feest! Genieten met vrienden en familie met heerlijk eten en prachtige wijnen. Tijd voor een masterclass over een van de meest prachtige en exclusiefste wijn ter wereld: Champagne!
Afgelopen jaar ontmoette ik iemand met eenzelfde soort passie voor deze goddelijke drank: Clara de Nijs van Cotidie Champagne. Ik vroeg Clara om te komen vertellen over haar grote liefde, en uiteraard om haar Champagnes te laten proeven aan een grote groep gasten in de Mariënhof.
Veel mensen kennen alleen de grote merknamen van Champagne. Grote bedrijven met enorme marketingmachines. Cotidie richt zich op de kleinere champagne huizen. De passie, de kennis, uiteenlopende visies en de eigenzinnige keuzes die tijdens het produceren door de kleine wijnboeren worden gemaakt, leveren prachtige champagnes op, die zich makkelijk kunnen meten met de grote, bekende merken.
En doordat er geen enorme marketing-machine achter zit die een deel van de prijs bepaalt ontstaat er een prijs/kwaliteit verhouding die onwaarschijnlijk goed is. En hoe leuk is het dat deze kleine huizen niet in de supermarkt of grote slijterijen te vinden zijn. We gaan wat unieks proeven!
En hoe vaak drink je 8 Champagnes op een rij? Pas dan kom je er achter hoeveel verschillende stijlen en smaken Champagne er zijn.
Zoals Clara mooi zegt: je moet niet wachten op hét ultieme moment om een fles Champagne open te maken maar het ultieme moment creëren door een fles open te trekken.
Blanc de Blanc of Blanc de Noir?
We starten met een proeverij van druivenrassen. We proeven een Champagne van 100% Chardonnay (blanc de blanc) en een van 100% blauwe druiven van Pinot Noir en Meunier (Blanc de Noir). Wat meteen opvalt is het kleurverschil. De blauwe druiven geven echt wel een donkere kleur af. Daarnaast heeft het meer de indruk van aarde, krenten en paddenstoelen terwijl de Chardonnay enorme citrus en appel tonen heeft. De Blanc de Noir is wellicht een Champagne voor dit seizoen terwijl je de Blanc de Blanc sneller in het voorjaar kiest.
Dosage
We proeven drie Champagnes op een rij met diverse dosages. Dosage? Dat staat voor het aandeel restsuiker per liter in de Champagne. En dat bepaalt de zoetheidsgraad. We proeven er een met 0, 2 en 5 gram dosage. Van strakdroog tot iets rijker en rijper dus. Bij de strakdroge verkies je wellicht een oester terwijl bij de rijkere een stukje witvis met zuurkool en hazelnotenboter beter uitkomt. 5 gram blijft overigens droog, ter vergelijk: een Campagne doux (zoet) heeft meer dan 50 gram restsuiker per liter en drink je bij een mooi dessert.
Non-vintage/Vintage
Waarom hebben de meeste Champagnes geen jaargang op het etiket? Omdat de druiven die voor de Champagne zijn gebruikt niet allemaal uit hetzelfde oogstjaar komen. Bij zogenaamde Vintage Champagnes is dit wel het geval. Deze Champagnes rijpen langer, zijn enorm complex en kun je bovendien veel langer bewaren. We proeven het enorme verschil.
Stijl
We sluiten af met twee stijlverschillen in Champagne. Beide 100% Chardonnay maar een van het huis Bauchet en een van het huis Grongnet.
Wie had gedacht dat Champagne zo veel gezichten had?
Geen van de aanwezigheden merkten we door de grote hoeveelheid vragen en het enorme enthousiasme.
In elk geval weet ik zeker dat iedere aanwezige in de laatste weken van dit jaar een Champagne drinkt van een van deze kleine huizen. Een grootste Champagne waar je zeker vaker van mag genieten!
No Replies to "Grootste Champagnes van kleine huizen"