Geen ‘Mickey Mouse’ of ‘Coca-Cola’ wijn maar échte wijn

Biodynamisch Weingut Rieger uit Baden (Duitsland) te gast bij Zuster Margaux

Misschien wel 40 graden, de laatste zaterdag van juni is heet! Toch vonden 14 gepassioneerden wijnliefhebbers de weg naar Zuster Margaux om aan de lippen te hangen van de keldermeester van een prachtig wijngoed in het Zuiden van Duitsland. Markus Brauchle van Wiengut Rieger kon voor het eerst in zijn carrière een lang weekend weg uit de kelder en wij werden verwend met een bezoek. Niet alleen zijn zeer boeiende verhaal, zijn passie en kunde vanuit het perspectief van biologisch dynamische wijnbouw maar ook de wijnen die we mochten proeven waren meer dan de moeite waard.

Weingut Rieger is een familie wijngoed. Philipp Rieger heeft het sinds een aantal jaren overgenomen van zijn ouders en draait nu samen met Markus het complete wijnbedrijf. 15,8 hectare wijngaard vlakbij het Zwarte Woud in het zuiden van Baden. Beiden hebben voor wijnbouw gestudeerd op de beste universiteit van Duitsland maar toch is bio-dynamie een vak apart. De natuur weet het namelijk altijd beter dan de theorie. Dit klinkt wat zweverig maar is verre van dat. Eigenlijk is het heel logisch dat de natuur regeert en bepaalt en dat je maar beter kan dealen met de omstandigheden hiervan. We merken het allemaal op dit moment. Ons opwarmende klimaat is niet altijd even makkelijk maar zodra we er tegenin werken werkt dat averechts.

Vandaar dat Rieger geen Mickey Mouse of Coca-Cola wijn maakt (wijn dat elk jaar exact hetzelfde smaakt). Nee, Rieger maakt wijn van de natuur. Ieder jaar anders; afhankelijk van wat de natuur ons brengt.
Met zaden en planten wordt de grond levendig en gezond gehouden. Vooral in de bovenste 30 centimeter van de aarde zit enorm veel leven. Wanneer je gebruik maakt van chemische bestrijdingsmiddelen gaat alles in deze bovenste laag dood. Wijn van een levenloze bodem klinkt niet erg aantrekkelijk toch? Laat staan als je erover na gaat denken wat voor invloed bestrijden heeft op de natuurlijke omgeving en uiteraard ons als mens.

We proeven dus pure, échte, klimaatafhankelijke wijn.
We starten met twee wijnen van de Gutedel druif, een van de oudste rassen ter wereld. Niet alleen populair in een heel klein stukje Baden maar vooral ook in Zwitserland. Gutedel staat bekend om zijn grote druiven met veel sap. Weingut Rieger maakt er dan ook sappige, lichte, frisse, sprankelende wijnen van. Denk aan Vinho Verde in het Noorden van Portugal en je vindt de vergelijk. Heerlijk in ons momenteel hete klimaat als aperitief, bij vegetarische eten of lichte (vis)salades.
Uiteraard proeven we Weiss- en Spätburgunder. Want Baden is ‘Burgunderland’. Oftewel: in de meeste Duitse wijngebieden is Riesling de koning op de druiven maar in het warme zuidelijke Baden draait alles op Weiss-, Grau- en Spätburgunder.
En daarnaast ook Chardonnay! We proeven er een met en zonder houtlagering. Beide zeer elegant en met lengte. De Muskateller van Weingut Rieger moet je echt eens uitproberen met een Hollandse Nieuwe! Subliem!

Na afloop van de masterclass kreeg ik een mail van een van de aanwezigen en zijn woorden zeiden genoeg: “Ik vond dit één van de meest interessante masterclasses die ik tot nu toe bij jou heb gevolgd.”
We maken nu even een hitte (oftewel: zomer) stop in onze masterclasses maar vanaf september staan ze alweer gepland! Na de zomer zien we je graag!

Meer informatie over het wijngoed en de wijnen: https://www.weingutrieger.de/

No Replies to "Geen ‘Mickey Mouse’ of ‘Coca-Cola’ wijn maar échte wijn"

    Leave a reply