Baden = Burgunderland

Afgelopen maand maakte ik een wijntrip naar het Zuid Duitse wijngebied Baden. Baden is één van de 13 Anbaugebiete (wijnbouwgebieden) van Duitsland. Hoewel de meeste Duitse wijngebieden in het Zuiden van Duitsland liggen, ligt Baden wel het meest Zuidelijk van allemaal. Het is daarmee de warmste wijnstreek van Duitsland.
Baden is een wijnstreek die genoemd is naar de gelijknamige regio Baden in Duitsland dat zich over een lengte van 400 kilometer uitstrekt. Het zuidelijke deel ligt parallel aan de Franse Elzas, waar het het grootste deel van het jaar ook goed toeven is vanwege de vele zonuren en de weinige neerslag. In Baden is zo’n 16.000 hectaren aan wijngaard te vinden. Een wijnparadijs dus wel te verstaan.

Een echt wijnparadijs voor de ‘Burgunder’ liefhebbers onder ons. Baden geldt namelijk als het belangrijkste wijngebied voor de Duitse Spätburgunder (Pinot Noir). Deze druif heeft de zon en warmte uit Baden nodig om volledig rijp te worden. De Spätburgunders hebben een eigen ”Badische” stijl. Een fantastisch gebied voor deze druif is de Kaiserstuhl waarin de wijnen een prachtig mineraal en vulkanisch karakter tonen.

Ook de witte ‘Burgunders’ uit Baden blinken uit in hun klasse en kennen hun eigen Zuid Duitse stijl. Volle Weissburgunders (Pinot Blanc) met een geur van rijpe peren en een ronde romige smaak en de Grauburgunders (Pinot Gris) met hun krachtig karakter en kruidige smaak. Beide met vaak een behoorlijk alcoholpercentage (denk aan 13% of soms zelfs wat meer) vanwege het zonnige klimaat. Andere druivenrassen die je in Baden kunt vinden zijn de Silvaner, heerlijk mild en mineraal, Müller-thurgau (ook wel Rivaner: bloemig en fris) en een klein beetje Riesling, de druif waarom Duitsland bekend staat.

Bij de meeste wijnproducenten wordt je met open armen ontvangen met een glaasje Duitse Sekt. Dit is dé mousserende wijn uit Duitsland die exact hetzelfde wordt gemaakt als de beroemde Champagne. Er is veel Duitse Sekt van de Riesling druif te vinden in Duitsland maar uiteraard wordt in Baden de Sekt gebotteld van met name Weissburgunder. Want tsja, Baden = Burgunderland zoals u daar vaak zult horen vallen.

U zult verrast worden door de kwaliteit van deze rijke, gastronomische wijnen. Slechts op enkele uren rijden van Midden-Nederland en ook nog eens met een prachtig landschap. De wijnproducenten staan altijd open u voor ontvangst en proeverijen, dus boeken maar dit wijnreisje!

No Replies to "Baden = Burgunderland"

    Leave a reply