Spaanse druiventraditie

U denkt natuurlijk bij deze kop: de Spaanse druiventraditie is om er wijn van te maken! Inderdaad dat doen ze in Spanje ook op grote schaal (meer dan 1 miljoen hectare staat aangeplant met druivenstokken) in talloze regio’s verspreid over het hele land. Elke regio kent zijn eigen druivenrassen en de wijnen smaken overal anders. Spanje kent koele regenachtige gebieden waar frisse witte wijnen vandaan komen, kustgebieden waar de wijnen een ziltige ondertoon hebben, extreem warme gebieden voor zwoel en krachtig rood, de beste streek voor de meest heerlijke mousserende Cava’s en veel meer. Gebieden met unieke bodems, bergen en warme vlakten. En niet te vergeten het zuiden waar de sherry regeert.   Al deze gebieden hebben eigen druiven, een eigen manier van wijn maken en een eigen plaatselijke keuken waarbij de wijnen het mooiste tot zijn recht komen. Tradities die hebben ze ook volop.

En zo vlak voor Oud & Nieuw wil ik deze graag met u delen:

In Spanje is het gebruikelijk om op 31 december als de klok 12 keer slaat, 12 druiven te eten (las doce uvas de la suerte), met iedere klokslag één. Deze 12 druiven staan voor 12 maanden geluk in het nieuwe jaar. Zodra je de druiven gegeten hebt dan worden de flessen Cava opengetrokken en kan het feest beginnen. Lijkt me in elk geval een gezondere traditie dan wij met onze oliebollen. Laten we dat dit jaar ook eens proberen. En dan proosten met de mooiste Cava op 12 maanden ‘wijngeluk’ in 2018. Dat het maar een prachtig wijnjaar mag worden!

Proost!

No Replies to "Spaanse druiventraditie"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.