Stoute schoenen

Afgelopen week belande ik vanwege een zakelijke afspraak in het gehucht Aarle-Rixtel. De laatste tijd kom ik wel vaker in Noord-Brabant vanwege mijn schoonfamilie en maak ik langzaamaan kennis met deze kleine dorpskernen dichtbij Helmond. De afspraak vond plaats in een Grand Café genaamd Stout. Bij een Grand Café denkt u wellicht aan een kopje koffie met een broodje kaas maar niets is minder waar. De twee piepjonge ondernemers hebben met dit Grand Café letterlijk de stoute schoenen ...

Ajuin!

Het is eindelijk winter. Koud en sneeuw. Best mooi buiten als de zon schijnt maar er heerst ook meteen een hardnekkige vorm van verkoudheid. Al dagen ben ik niet weg te slaan van mijn tissuedoos. Als vinoloog die regelmatig veel wijnen ruikt en proeft niet heel handig… Met allerlei pillen, poeders, drankjes, stoombaden etc. kun je proberen de verkoudheid aan te pakken maar ik geloof nog altijd het meest in de genezingskracht van bepaalde voedingsmiddelen… In dit geval de ui: De naam ui ...

Serendipity

Veel mooie momenten ontstaan aan tafel. Met leuke gesprekspartners, een mooi glas wijn en een heerlijk maal. Onder het genot van mooie mensen, eten en drinken ontstaan mooie verhalen. En mooie verhalen zijn vaak begonnen met een droom. Zo ook de droom van Monique Breuer; zelf een perfecte wijn lanceren. Onder begeleiding van haar mentor David Nieuwoudt van Cederberg maakte ze haar eigen wijn in Zuid-Afrika. De druiven werden aangekocht in de Hemel en Aarde Vallei. Snel na de lancering in 2015 ...

Tongen

Wanneer ik over wijn en wijn & spijs schrijf,  heb ik het vaak over de tong. Wijnen en spijzen proef je namelijk met al die smaakpapillen op je tong. Hoeveel smaakpapillen je hebt, verschilt per persoon. Je hebt normal tasters, super tasters en non tasters (gezien het aantal smaakpapillen). Dit schijn je  zelfs  te kunnen testen met een gekleurd apothekersdrankje en afdruk van je tong. Dit laatste heb ik overigens nooit geprobeerd. Ik ga er maar vanuit dat ik vrij normaal ben in mijn ...

Vind ik lekker

Social media. Ik gebruik Social Media met name zakelijk en word dus graag ‘geliked’. Hoe meer mensen het knopje ‘vind ik leuk’ indrukken hoe beter, want dan verspreidt het nieuws zich steeds een stukje verder. Reacties zijn ook leuk. Omdat ik vaak schrijf over wijnen in combinatie met spijzen, krijg ik reacties als: “klinkt heerlijk, jammie, ga ik eens uitproberen!, die wijn wil ik proeven, waar koop ik deze wijn?, e.d.”. Laatst kreeg ik een reactie op mijn geposte column (over ...

Prima Primi

Italië is mijn favoriete vakantieland. Om één simpele reden: wijn & spijs. Dat klopt daar! Een verademing, want in veel vakantielanden neem ik genoegen met een stapje terug op wijn/spijs gebied t.o.v. mijn eigen keuken. In Italië word ik weer geïnspireerd, verrast en verblijd met al dat heerlijks dat het land te bieden heeft. Italië kent een enorme variatie  in wijnen van inheemse druivenrassen. Deze afwisseling vind je terug in de Italiaanse keuken, waarbinnen talloze bereiding...

Rijkelijk Rijks

Het Rijksmuseum in Amsterdam. Een prachtig gebouw in een prachtige stad met een meer dan prachtige collectie. Na een dag vertoeven tussen talloze doeken voel je je meer dan voldaan. Voldaan als na een rijkelijke maaltijd met heerlijke gerechten en mooie wijnen. Als ik er ben leef ik op een ‘snel broodje gerookte zalm tussendoor’ om maar zoveel mogelijk tijd in het museum door te brengen. Eén dag is te kort. Ik raad aan uw bezoek over meerdere dagen te verspreiden. Geen straf om meerdere ...

Olijfboom adoptie

Iedere keer als ik in een mediterraan land ben waar olijfbomen groeien, word ik vrolijk. Ik vind ze mooi, deze al duizenden jaren bestaande stammen met prachtig verfijnd blad en nóg mooiere vruchten. De olijf is de vrucht van de olijfboom (Olea europaea), een boom van de olijffamilie (Oleaceae). Het geslacht Olea telt ongeveer 20 soorten met een groot spreidingsgebied, voornamelijk in de Oude Wereld. De olijf zelf wordt gegeten en uit de pit en het vruchtvlees wordt olijfolie gewonnen. ...

Paaspistou

Vrolijk Pasen! Twee dagen vrij, familie, naar buiten, lunchen, brunchen, winen&dinen: gezellig! Eten? Eieren, daar draait het om.  Zoet, hartig, gekookt, gebakken, gevuld, geklopt of gesplitst. Even dacht ik aan een traditioneel Paasmaal: asperges, ham en eieren. Altijd lekker maar erg voor de hand liggend. Om die asperges kan (en wil!) ik niet heen. Ze roepen me zodra het seizoen officieel geopend is. Aspergers met ei zijn erg lekker,  maar nog lekkerder  met de Franse variant op de ...

Salie en Sancerre

Een kruid en een wijn. Beide met overeenkomstige kenmerken: sterk aromatisch, prikkelend, aanwezig en lekker licht verteerbaar. Althans als we het hebben over een witte Sancerre. Sancerre is vooral bekend als droge witte wijn gemaakt van de sauvignon blanc druif. Een witte Sancerre vindt u op bijna iedere goede wijnkaart in een restaurant.  De wijn is genoemd naar de kleine gemeente in het Franse departement Cher. Het oude dorpje ligt op een heuvel op de westelijke oever van de Loire. Een ...